Yalıtım Amacı
Bir yapının, yapılış amacına uygun olarak, kullanıcılarına hizmet vermesi ve değerini yıllarca koruması önemlidir. Ancak, binanın yalıtım değerine bağlıdır. Bu noktada en önemli etken bina yalıtım işidir. Yalıtım; binayı, taşıyıcı sistemi ve yapı bileşenleri ile, tüm bu iç ve dış faktörlerden korumayı sağlar. Ayrıca , sağlıklı ve konforlu mekânlar oluşturur. Hem yapıyı hem de kullanıcıları korumaya yöneliktir. Yalıtımın amacı yapıların ömrünü uzatmak, bakım masraflarını azaltmaktır. Amaç kullanıcı için sağlıklı, huzurlu, rahat kullanabileceği mekânlar oluşturmaktır.
Binanın karşı karşıya kalacağı dış etkenler; coğrafyaya, iklim koşullarına, bina yapılacak arsanın konumuna göre değişir. Yapıların yalıtım gereklilikleri, bu etkenlere göre belirlenir. Örneğin, otoyol yakınındaki yapılacak binada ses yalıtımına özellikle önem vermek gerekir. Yağışların bol olduğu bir bölgede ise, binayı hem su hem de neme karşı koruyacak yalıtım uygulamaları önem taşır..
Yalıtımın Türleri
Isı yalıtımı: Temeli 1974 Petrol krizine dayanan, günümüzde baş başa olduğumuz Küresel iklim krizinden sonra enerji, dünya gündemindeki önemini daha da arttırmıştır. Enerji tasarrufu denince tüm dünyada ısı yalıtımı ön plana çıkmaktadır.
Su yalıtımı: Binaların, su ve nemin olumsuz etkilerine karşı korunması gerekliliği her geçen gün yeni örnekleri ile karşımıza çıkmaktadır. Su yalıtımı ile yaşamakta olduğumuz binaların yapısal özelliklerinin korunması ve ömürlerinin uzatılması amaçlanmaktadır.
Ses yalıtımı: Günümüz dünyasının çalışma temposu içinde ses kirliliğindeki artış, insanoğlunun ruh ve beden sağlığını tehdit etmektedir. Bu durumda yaşama ve çalışma ortamlarının sese karşı yalıtımı ihmal edilemeyecek önem arz etmektedir.
Yangın yalıtımı: Binaların duvar ve taşıyıcı sistemlerinde zor alevlenir bir malzemeler kullanılmalıdır.
Nem Yalıtımı: Yalıtım yapılırken su buharı hareketlerinin de göz önüne alınması gerekir. Kullanılan yalıtım malzemelerini nem direncine sahip olması önemlidir. Yapı elemanının iki yüzeyi arasında farklı sıcaklık ve bağıl nem olması durumunda, yüzeylerde farklı buhar basınçları oluşur. Kış mevsiminde iç ortamda bulunan su buharı, ısı geçişi ile aynı yönde hareket ederek dış ortama ulaşmaya çalışır. Su buharının dış ortama gaz olarak ulaşması durumunda yapı elemanı açısından bir problem yoktur. Ancak su buharı yapı elemanı içinden geçerken sıvı hale dönüşür. Bu durumda yoğuşan su; duvarlarda küf, mantar üremesi, koku veya boya bozulmasına neden olur. Bunlar yoğuşma sonucu oluşur..